Om saunaen

Det hele startet som en idé for sju år siden da Badehusets Venner bestilte en helhetsplan for badehuset fra Stiv kuling arkitekter as. Som en del av denne planen ble uteområdene rustet opp og nye funksjoner tilført. Siste del av prosjektet var ideen om en utendørs sauna.

For ett og et halvt år siden hadde Stiv kuling arkitekter og badehusets venner en workshop med arkitektstudentene ved Arkitekthøyskolen i Oslo. Tanker ble luftet, konsepter drøftet og modeller bygget.

Forsommeren i år ble de første spadetakene tatt og grunnlaget for byggingen lagt. Vi gjennomførte så en intens workshop med arkitektstudentene hvor ambisjonen var å reise bygget løpet av NI dager. Vi klarte det! Og nå er Farsunds nye storstue åpen for alle. Nyt bygget, varmen og en fantastisk utsikt over havet!

Bygget er oppført som en solid trekonstruksjon hvor stender og horisontale lekter er felt inn i hverandre. Utsiden er panelt med brent furu. Konstruksjonen er kledd og isolert ut i fra de forskjellige rommenes bruk og kvaliteter. I dusjrom og inngangsparti er konstruksjonen kledd med hvit vindsperreduk, i badsturommet er konstruksjonen isolert med forskalingsbord og trefiberisolasjon mens det i kaldkulpen sees rett ut på utvendig brent panel.

Rommene utforsker slik sett konstruksjonen og viser de forskjellige lagene et moderne low -tech økovennlig bygg består av. Detaljer er gjort i kobber, som vil korrodere over tid. Det er også brukt kobber i kaldkulpen for å speile lyset og gi dette rommet en varm glød. Utvendig vil den brente fasaden grånes over tid, samtidig som det impregneres av saltvannet som skyller over den. Taket er tekket med bølgefiberplater for å trekke veksler på den omkringliggende arkitekturen.